Logo 't Snoezelhof

Wat doen wij?

Ondertussen is al meermaals aangetoond dat dieren een positief effect hebben op mensen. De dieren helpen zowel bij het bieden van rust als bij het ontplooien van een eigen ik.

De dieren die op ’t Snoezelhof leven, zijn bewust gekozen in functie van de doelgroep met wie ze contact gaan maken. Met andere woorden, dieren met een grote aaibaarheidsfactor, die “contact” mogelijk maken via verzorging maar ook knuffelcontacten. Onze dieren zijn rustig in de omgang, wanneer de persoon tegenover hen ook rust uitstraalt. Wil je de dieren graag aaien? Dan moet je hiervoor tijd nemen en vertrouwen bieden. Dit gegeven leert dat wanneer je iets wil bereiken bij iemand, je hier tijd voor moet nemen. Eens de dieren je vertrouwen, is het onvoorwaardelijke liefde. De kinderen leren tevens omgaan met frustratie omdat dieren niet altijd voldoen aan het verwachtingspatroon.

Natuurlijk verdienen de dieren ook een goede verzorging! De taken die hierbij horen zijn: voederen, schoonmaken van de stallen of ren, aaien of borstelen, wandelen, rapen van eieren, enz. Dieren borstelen en aaien vinden bijna iedereen leuk, maar niet alle taken zijn dat : denk maar aan het uitmesten van de stallen. Hoewel, het moet gezegd, tijdens onze kampen er toch wel een paar enthousiastelingen waren die niets liever wilden.

Foto's en meer uitleg van de dieren vind je wat verder op de hoofdpagina!

Met je handen in de aarde werken is gezond voor je lichaam. Het helpt je immuunsysteem versterken, het maakt je vrolijker en het maakt je hoofd leeg.

In de moestuin leren we dat alles draait rond de seizoenen en het klimaat dat we hier hebben. ‘t Snoezelhof bezit een mooie moestuin waar eigen groenten gekweekt worden en dit vanaf het zaadje tot de consumptie. We leren er hoe je vanuit zaadjes een hele reeks groenten en fruit kan kweken. We ontdekken welke planten eetbaar zijn en welke niet, dat onkruid niet altijd negatief is en ook wel eens heel lekker kan zijn en dat alles tijd, liefde en water nodig heeft om te kunnen groeien Moestuinieren geeft een boost aan de bezoekers: ze krijgen verantwoordelijkheid en bereiken een doel!

Koken ligt in het verlengde van de moestuin. Bezoekers ontdekken hier nieuwe talenten. Tijdens het koken houden we gezonde voeding in het achterhoofd.

Met bezoekers, die een hele dag komen, maken we elke keer soep met groenten uit de moestuin. De groenten worden geoogst uit de moestuin. Een andere leuke activiteit bij het koken is pizza’s of brood bakken in de authentieke bakoven waarover we beschikken. De bezoekers helpen eerst met hout verzamelen. Frans is er dan om het stoken veilig te laten gebeuren. De bezoekers kunnen op veilige afstand op een bankje toekijken. We kiezen er steeds voor om ons deeg zelf te maken. De pizzagroenten worden zo veel mogelijk uit de tuin gehaald en worden tijdens het voorverwarmen van de oven gesneden.

We kiezen er soms voor om pannenkoeken te bakken. Deze worden op een gourmettoestel gebakken. Hierop kunnen ze hun eigen kleine pannenkoek bakken. Goed voor hun zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.

Tijdens de knutselmomenten kunnen de bezoekers ook weer nieuwe talenten ontplooien. We houden steeds rekening met hun mogelijkheden én met de omgeving waarin ze vertoeven.

Zo maken we in de herfst vetbolletjes om op te hangen voor de vogels, knutselen we in de winter vogelhokjes, … Tijdens de koudere regendagen beschikken we over een snoezelruimte waar elk kind zijn eigen creativiteit kan tonen.